2016. február 26., péntek

"Cold and wintry flame"

Csak nem vagyok képes elszakadni a Lúthien-témától, néha a legindokolatlanabb dolgokról is eszembe jut  egy részlet a Leithian-énekből ^.^" Jelen esetben ez a téli jelenet a maga hideg csillogásával:


"The wind dies; the starry choir
sleap in the silent sky to fires,
whose light comes bitter-cold and sheer
through domes of frozen crystal clear.
[...]
Her mantle blue with jewels white
caught all the rays of frosted light.
She shone with cold and wintry flame,
as dancing down the hill she came," (J. R. R. Tolkien: The Lay of Leithian, Canto III. In: The History of Middle-Earth 3. The Lays of Beleriand)

Amúgy eredetileg csak egy passzoló gyűrűt szerettem volna a sötétkék ruhámhoz, de mivel rivolim is volt ugyanebben a színben, lett egy medál is. (Az már más kérdés, minek nekem két kék-ezüst nyaklánc. Ja nem is, ez már a harmadik...)




I can't get rid off this Lúthien-theme, even the most irrelevant things can remind me of quotes from the Lay of Leithian ^.^" Now for example this wintry scene with all this cold glimmering...
Originally I just wanted to make a matching ring for my navy blue dress, but since I had also a rivoli in the same colour, a pendant was born too. (It's an other question, why I need two blue-silver pendant. No, wait, it's already the third one...)

2016. február 24., szerda

Réges-régen... / Long time ago...

 Oké, valójában csak pár hete, és pláne nem egy messzi-messzi galaxisban ;) De azért mégis...
Well, actually a few weeks ago, and absolutely not in a galaxy far, far away ;) But yet...


 Húgom egy megjegyzésével kezdődött, szerinte ugyanis az egyik gyöngyös karácsonyfadíszünk úgy nézett ki, mint egy TIE-vadász. Ugyan én ezzel nem értettem egyet, de a gondolat persze befészkelte magát a fejembe, hogy tényleg készítsek egyet gyöngyből. Igen elvetemült ötleteim tudnak lenni... és igen, megvan az újabb pár "fura repülő izé"-fülbevalóm :D (a cikesz után nyilván nem túl meglepő...)

/ According to my sis, one of our beaded Christmas-tree ornament looks like a TIE-fighter. I don't agree with her, but the thought stuck in my head - why not making really one from beads? Yeah, me and my weird ideas... and obviously I've got now a new pair of "funny flying thing"-earrings (after the snitch it can't be too surprising...)


A történet valamikor a reghéten folytatódott... ültem a gép előtt, várva, hogy hajlandó legyen végre működni a Neptun, és felvehessem a tárgyaimat - közben pedig csináltam egy mini fénykardot :) A feszültség levezetésének ezen módja legalább nem okoz kárt a berendezésben ;)
/ I was sitting before my computer in order to registrate for the next semester, but the system didn't work, so while waiting I made a mini lightsaber :) An alternative way to deal with stress and frustration... :P


Persze, eddigre már nem tudtam leállni, így másnap egy lendülettel elkészült ez a kis BB-8 figura. Csak mert BB-8 cuki. Nagyon! :)
Sajnos persze bőven van hibája az elkészült darabnak - egyrészt nem vagyok túl jó peyote bogyók fűzésében, ezért bénácska a formája; a feje túl nagy, mert nem volt kisebb kabosonom (ez 12 mm-es, de alighanem 8-as vagy 10-es kellett volna), a minta sem pontos... - de nem baj, az enyém és szeretem :D
/ Naturally I couldn't stop at this point, so next day this little BB-8 figure was made. Because BB-8 is cute. Very cute! :)
Unfortunately it's way far from perfect - I'm not good at making beaded bead with peyote, that's why it has an awkward shape; the head is too big, because I haven't got smaller cabochon (this is 12 mm, but I guess, with 10 or 8 mm would have been better), the pattern is not accurate... - but I don't mind, it's mine and I like it! :)












A hét termései egy képen - na, melyik lehet a kakukktojás? ;)


Results of the week - can you spot the odd-one-out? ;)
































































2016. február 23., kedd

Csomózott karkötők 2. / Friendship bracelets 2.

A korábbi hasonló bejegyzésben már említettem, mennyire szeretem Conny csomózós oldalát,  a freundschaftsbaender.at-t, most kicsit bővebben is írok róla.
Mint láthatjátok, ez egy német nyelvű oldal - de én ennek kifejezetten örültem, mikor csomózós mintákat keresve rátaláltam (német volt az első idegen nyelvem a suliban). Azóta jó pár karkötőt készítettem az ottani minták és a különböző technikákat bemutató leírások alapján, illetve az oldal fórumán hihetetlenül tehetséges és lelkes csomózókat ismertem meg, és egy igazán kedves, segítőkész közösség tagja lettem :) Összességében tehát mind "szakmailag" (mármint a csomózás terén), mint emberileg is rengeteget köszönhetek Connynak és a többieknek a fórumról, amiért nagyon hálás vagyok :)
Száz szónak is egy a vége, én mindenkinek, akit érdekel a csomózás, csak ajánlani tudom, hogy nézze meg ezt az oldalt - bár persze kell hozzá némettudás (a technikákat bemutató tutorialokhoz mindenképpen). De a karkötők képes mintáival szerintem komolyabb nyelvismeret nélkül is lehet boldogulni -és nagyon klasszul kinéző mintákról van szó, nem is kevésről, kezdőktől a profikig mindenki találhat köztük neki valót... Ráadásul most már egy blog is van az oldalhoz, ahová újabb és újabb minták kerülnek fel: http://www.freundschaftsbaender.at/blog/
(diesen Text auf Deutsch ist am Ende des Posts zu finden...)


I've mentioned earlier, how I like Conny's site, the freundschaftsbaender.at. It's in German, but I've learnt this language in school, so I had no problem with this. I've made many bracelets after Conny's patterns (they're all great!), and have learnt a lot of about knotting - but besides, I've met really talented and enthusiastic bracelet-makers on the forum of this site, and became member of a nice and helpful community :) I'm really glad to have found this site, and I'm very grateful to Conny and the other members from the forum! :)
So, if you want to learn how to make friendship bracelets or are searching for new ideas (and you understand German*),  I absolutely recommend this site to you! ;)
There is also a blog to the site: http://www.freundschaftsbaender.at/blog/  - also with really cool patterns :)
* but I think, one can get along with the patterns already a minimal vocabular, so don't be dicouraged ;) (The descriptions are an other question...)


Íme, néhány karkötő Conny mintái alapján: (a minták nevével, és a hozzájuk vivő linkekkel)
Here are some of Conny's pattern which I tried out: (with the name of the patterns and links to them)

New Orleans
Baxley
Calgary
Duluth (pici módosítással, én tükröztem a közepétől)
Genf
Richmond (tükrözve a közepétől)
Siena
Turin (erről a névről persze egy magyar embernek Kossuth, a turini remete kellene, hogy eszébe jusson ^.^")

Brüssel
München
Dubrovnik





























Fekete-ezüst / Black-silver

Amúgy nem csak Gondor miatt, egyébként is szeretem ezt a színkombinációt... / Not only for Gondor, I just happen to like this colour combination :)

Tenger és erdő / Sea and forest

 Szintén filmek ihlette színkombinációk... Tavaly láttuk húgommal A tenger dala (Song of the sea) című rajzfilmet, ami egy csodálatos alkotás, gyönyörű és szívmelengető, csak ajánlani tudom mindenkinek :) (itt az ajánlója, ha valakit érdekel: https://www.youtube.com/watch?v=huGZTSyfPOE) Néhány napra rá aztán megnéztem a rendező, Tomm Moore korábbi filmjét, a Kells titkát (The secret of Kells), az is nagyon tetszett (itt egy trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lw2_HZTuQBE). Mindezek fényében érthető, hogy gyorsan el is készült egy tengerkék és egy smaragdzöld szett :)

Film-inspired colour combinations again... Last year I've seen the Song of the sea, an animated movie by Tomm Moore - a marvellous, beautiful, heartwarming film, highly recommended to everyone ;) After that I watched the director's earlier film, The secret of Kells - a very good one, too. So it's not surprising that I soon after made this sea-blue and emerald-green stuff :)

Karkötők / bracelets

Saját ötletek alapján :) Több más színben is megfűztem már őket, de azokat sajnos nem tudom megmutatni, mivel már az új tulajdonosaiknál vannak.
Based on my own ideas :) I made them in other colours too, but they were given away, so I can't show them. :(





Varietas delectat ;)

Hogy lássátok, nem csak Tolkien-olvasással telt a gyerekkorom - volt Harry Potter is :) / Now you can see that I spent my childhood not excessively with Tolkien-reading  - there was Harry Potter too, of course...
 Szegény kis cikesz-fülbevalók eléggé nyomszikák lettek, őszintén szólva lusta voltam referenciaképet keresni (tévézés közben készültek), azért remélem, felismerhetők... Mindegy, kellően lökött fülbevalók, szóval szeretem őket :) Még akkor is, ha nagyon kopik ez az arany bevonat :/ (Ez vajon normális? Vagy lehet, hogy a parfüm okozza?)


Poor little golden snitches look rather clumsy - telling the truth I was too lazy for searching reference pics (I made them while was watching TV), nevertheless I hope they are recognizable... Anyway, they are earrings silly enough for me, so I like them :)




PS. a címkéknél a 'saját ötlet' úgy értendő, hogy gyöngyből fűzött cikeszt még nem láttam korábban... Simán lehet, hogy más is kitalált már hasonlót, csak én nem tudok róla. *magyarázom a bizonyítványom*


The tag 'own idea' was meant so that I have never seen beaded snitch (realized with peyote stitch)  before... obviously it can be that other beaders have also had similar ideas, but I didn't know of them...

"by light of moon and ray of star"



Minden ékszernek van története. Egyeseknek hosszú és drámai: rablásról, gyilkosságról, lázadásról, bosszúról, háborúról, kétségbeesésről - de hűségről, bátorságról, önfeláldozásról, szerelemről és reményről is. Másoknak hosszú, de hétköznapi: gyöngyösboltok kínálatáról és fűzésproblémákról - de az ihletről is, melyet adhat egy verssor, egy regény, egy festmény, bármi...
Ennek a medálnak a története értelemszerűen a második kategóriába tartozik :)
Tizedik szülinapomra kaptam meg A szilmarilokat - akkor persze nem igazán értem fel ésszel... Ami viszont nagyon megfogott benne, az Lúthien és Beren története volt - egy magában is kerek, szép történet, mondjam azt, hogy tündérmese? (inkább nem mondom, mert annál nyilván több...)
Aztán teltek az évek, olvastam sok mindent, más történetek és szereplők nőttek a szívemhez. De amikor témát kellett választani kiselőadáshoz az ELTE-s Tolkien-szemináriumon, valahogy mégiscsak ezt választottam. Így aztán szép sorjában végigolvastam a történet minden változatát a HoME különböző köteteiből, és persze hónapokra ez kötötte le minden gondolatomat. Biztos nagyon idegesítő lehettem, ahogy unos-untalan gonosz macskákról, farkasokról, bürökvirágokról, a tündék és emberek sorsának különbözőségéről, vagy pláne Celegorm hajszínéről szóló értekezésekbe fogtam ^.^" És naná, hogy meglátva a boltban ezeket a crystal moonlight, illetve white opal bicone-okat, az a bizonyos fehér ernyős virágok borította holdfényes doriathi tisztás jutott eszembe, ahol Beren megpillantotta Lúthient. Be is vásároltam ezekből a gyöngyökből, hogy fűzzek valami finom, csipkés-virágos ékszert, de otthon elbizonytalanodtam: nem lesz-e túlságosan menyasszonyos az összhatás (ami nem lenne baj, csak éppen nem tudnám mikor viselni) Ekkor akadt a kezembe ez a régebben vásárolt csillagos égboltra emlékeztető kék kő - és rögtön ez a rész jutott eszembe:
"És szemébe nézett Beren,
Át az árnyas haj sátorán,
S a csillagos égi elem
Tükörképét láthatta ott" (J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura, 11. fejezet, Réz Ádám fordítása)
(Az eredeti szövegben "the trembling starlight of the skies / He saw there mirrored shimmering" - az még jobban passzol hozzá). Így hát megvoltak az alapanyagok, amelyek szerintem tökéletesen illettek ehhez a jelenethez :) Hogy mit sikerült kihozni belőle, az már más kérdés... De hát annak a lánynak az emlékét, aki "mily szép volt, szó nem mondja el"* , az én suta két kezem munkája nyilván nem is tudja visszaidézni :)


*J. R. R. Tolkien: A Szilmarilok, 19. fejezet (ha jól emlékszem, a verset Ferencz Győző fordította)


Every jewel has its own story. Some of them are long and epic: about theft, murder, rebellion, vengeance, war and despair - but also about loyalty, valour, self-sacrifice, love and hope.
Others are long and average: about buying new beads and beading problems - but also about inspiration that can be provided by a poem, a novel, a painting etc...
The story of this pendant is of the second category, of course :)
My family gave me The Silmarillion on my tenth birthday. I couln't get the story in its completeness at this time, but the tale of Lúthien and Beren really captured my attention - a beautiful story, shall I maybe say 'fairytale'? (No, I won't, it's more than that) Then time passed, I read other things, other stories and characters grew close to me. But when we had to choose a theme for a presentation in the Tolkien-seminar at the university, I chose this theme at once. So I began to read all versions of the story (from the volumes of The History of Middle-Earth), and got on everybody's nerves by blabbering about evil cats, werewolves, hemlock-flowers, the different fate of elves and men, or Celegorm's hair colour ^.^" And naturally seeing this crystal moonlight and white opal bicones, my first thought was that moonlit glade with its white hemlock-umbels, where Beren saw Lúthien for the first time. So I bought some of this beads in order to create a delicate, flowery beadwork, but it would have been too wedding-like (thus unwearable for me) Fortunately I found this "starry sky"-looking blue gemstone, and  this verses came inmediately to my mind:
"As Beren looked into her eyes
Within the shadows of her hair,
The trembling starlight of the skies
He saw there mirrored shimmering." (J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings, Ch. 11.)
So I've got the beads perfectly (in my humble opinion) matching to that scene - what the result is, an other question... But well, the memory of her loveliness, who was "more fair than mortal tongue can tell"* can't be evoked by my two clumsy hands' work... :)

*J. R. R. Tolkien: The Silmarillion, Ch. 19.







2016. február 22., hétfő

Do you want to build a snowman? ;)

Ha már úgyis szóba került a Jégvarázs... "Csak egy icipici hó kell, de tőlem lehet sóder..." Na jó, az talán mégsem - de gyöngy, az már igen ;)
Speaking of Frozen... Yes, I wanted to build a snowman, of course ;)


természetesen a minyonok is segítettek ;)
the minions were helping too, of course ;)

mert egy nem volt elég...
'cause one wasn't enough...

Let it go... ;)

Eredetileg megrendelésre fűztem ezekből a színekből medálokat a szürke gyűrűm mintája alapján, de annyira megtetszett, hogy magamnak is készítettem egyet.Nektek is Elsát juttatja eszetekbe a Jégvarázsból? :)


I made three pendants in these colours (after the pattern of my grey ring) as a commission, and I really liked it, so made one for myself too. It would really fit Elsa from Disney's Frozen, don't you think? :)

Gyűrűk / rings

Próbálok minél többféle felhasználási módot kitalálni ezekhez a 8 mm-s chatonokhoz... De ez volt az első és alighanem utolsó alkalom, hogy ragasztható gyűrűalapot használtam - persze lehet, hogy a pillanatragasztó volt a rossz döntés, mindenesetre a szürke már levált egyszer az alapról, majdnem el is hagytam... Elárult volna az álnok ;)

Trying to find new possibilities for 8 mm chatons...
But I'll never again use this ring bases - maybe it was the fault of the glue, but the grey one got loosed from the base, I almost lost it... The treacherous one wanted to betray me ;)


Sok kékeszöld és némi lila / Lots of sea-green and a bit of purple




Kipróbáltam, milyen lesz, ha peyote helyett square stitchcsel foglalom be a chatont - jól néz ki :)
I was testing how to bezel a chaton with square stitch instead of peyote - looks good, I like it :)






























Egy ideje már nem hagyott nyugodni ez a lila-kékeszöld párosítás, most végre kipróbáltam egy jól bevált mintával - de új nyakláncmegoldással. Sajnos, így utólag kissé szerencsétlen ötletnek tűnik...  mármint túl élénk ahhoz, hogy igazán elegáns legyen, de hétköznapra meg talán túlzás a kristálygyöngyökkel és az organzaszalaggal :/ Legalábbis nekem így tűnik, lehet, hogy túl pesszimista vagyok...
This purple-green combination was tempting me for a long time - finally I tried it with a well-proved pattern. Alas, the result is not the best - I mean, because of the strong, contrasting colours it's not decent enough for an elegant occasion, but on the other hand it's too flashy and glamourous for average days :/ At least so it seems to me, maybe I look things too gloomy...
 







Minionok :D (ha úgy jobban tetszik: minyonok)

Néha kell egy kis cukiság is - és ki ne szeretné ezeket a kis sárga tüneményeket? ;)
A bit of cuteness is also needed sometimes - and who doesn't like this adorable little yellow creatures? ;)

Ő itt Dave :)



minyonevolúció - mindegyiknél módosítottam kicsit, míg végre megtaláltam a legjobb változatot
evolution of the minions - I always modified the pattern a bit, till I find the best solution


PS: a 'saját ötlet' nyilván a megvalósításra értendő ;)
'own idea' refers to the way of realization ;)